Monday, April 11, 2016

Hummus

Algupärased juured ulatuvad Egiptusesse, kuid on levinud üleüldiselt Lähis-Ida köögis. Väga lihtne valmistada, väga toitev, ideaalne dipikastmeks ja väga mõnus määrida leiva, kreekeri või galeti peale, vaheldus vorstile ja juustule. Ma olen küll teda poest ostnud, kui odavam ja parem on ise teha. Saab jälgida täpselt enda eelistuse järgi mida sisse panna ja kui palju. Tegin pisut suurema koguse, seisab külmkapis, kaanega karbis nädala kindlalt.

Vaja on:
800 g konserveeritud kikerherneid ehk 2 purki
4 spl seesamiseemneid
2 spl Extra Virgin oliivõli
2 küüslauguküünt
1 spl soola, ilma kuhjata
u 6 spl Extra Virgin oliivõli
3-4 spl sidrunimahla

Kaunistamiseks: oliivõli, kikerherneid, peterselli, tšilli-või paprikapulbrit

Kuna tegelikult hummusesse käib sisse tahini (mis on seesamiseemnepasta), ja mul seda pole, teen ma selle ise ruttu juurde. Selleks tuleb röstida seesamiseemned kuival pannil, kui nad hakkavad pisut pruunikaks tõmbama, siis on juba ok. Kui see on tehtud siis kurnata kikerherned ära, kuid see vedelik jäta alles (ja ka mõni terve kikerhernes kaunistuseks). Siis ülejäänud herned köögkombaini, lisa röstitud seesamiseemned, 2 spl oliivõli, purustatud-kooritud küüslauk, sool, sidrunimahl ja 7 spl kikerherne konserv-vedelikku. Pane masin käima ja vaikselt nirista august juurde 6 spl oliivõli, kuni ta muutub selliseks mõnusaks pastaks. Siis vaata tekstuuri ja maitse, kui oled soolasuse, hapususe ja tihkusega rahul on hummus valma. Kohe kaussi, peale kikerherneid, peterselli ja mina panin tšillipulbrit, kuna meeldib kui ikka miski vürts õhetama paneb :). 

No comments:

Post a Comment