Friday, June 17, 2016

Klassikalises äädikamarinaadis siga ja kana

Universaalne marinaad, mis sobib nii kana- kui sealihale. Jällegi küsimus, aga miks mitte poest šašlõkki osta? Sest poes müüdavad lihad on tihti lõigatud masinate poolt tükkideks, seega leiad karbist ühe piraka tüki ja hunnik pisikesi, raske on tagada ühtlast küpsemist. Lisaks on poe lihadele lisatud kõiki toredaid E-aineid ja maitsetugevdajaid, mis võiksid vabalt olemata ja sisse söömata olla. Seega tuleb teha ise. Ostan oma lemmiklihapoest sea kaelakarbonaadi ja lõikan endale meelepärased tükid. Kana tehes, ostan tavaliselt kaks tervet kana ja lõikan ta ise tükkideks, sest eellõigatud ja pakendatud kana kilohind on lihtsalt mõttetult kõrge. Tervet kana tükkideks lõigata ei ole üldse keeruline.
Miks mitte jaanipäeval teha šašlõkk ise ja erineda massist :).
Kui klassikalisest maitsest on kõrini, siis tee grill-liha punases marinaadis.
!!! Lisatud 2020: Kuna me oleme seda äädikamarinaadi teinud aastaid, siis avastasime veel ühe olulise asja mis teeb liha veel maitsvamaks. Nimelt ei tasu lõigata sibulat poolkuudeks ega ratasteks, vaid hakkida nii peeneks kui võimalik, sest pole vaja marineeritud sibulat vaid, et sibul annaks oma maitse lihale.!


Vaja on: 
2,5 kilo sea- või kanaliha
4 sibulat
4 tl musta purustatud pipart
7 tl peenemat soola
4 tl suhkrut
6 spl äädikat 30%
100 ml vett

Oluline on teha šašlõkk päev enne valmis, et ta jõuaks öö läbi maitsestuda!!!


Marinaadi segu
Lõigata liha parajateks tükkideks, mina lõikan suhteliselt suured, kuna meil on paksud vardad, mis on jällegi ise tehtud ja mis lähevad nii kuumaks, et liha läbiküpsemine on garanteeritud. Siis segada teises kausis valmis marinaad. Sibul koorida ja lõigata poolkuudeks (nüüd aastal 2020 soovitan sibula hakkida nii peeneks kui võimalik, loe ülevalt miks nii), lisada pipar, sool, suhkur, äädikas ja vesi, ning läbi segada. Oh neid lõhnu :). Siis kallata lihale ja läbi mudida korralikult, äädikas hakkab liha kohe töötlema ja muutub pealt hallikaks. Siis kaas peale ja jätta külma kohta ööseks marineeruma.




















Liha me küpsetame jällegi ise-ehitatud tandoori ahjus, mis on seest telliskividega ümbritsetud, ning mis tagavad liha ühtlase küpsemise.


Sealiha küpsetame enne, kuna tahab rohkem kuuma



Kanaliha saab järelkuumust, et liha jääks küps aga mahlane




No comments:

Post a Comment