Sunday, July 31, 2016

Tomatipasta/tomatimahl

Kuna juba on pool suve läbi, siis naljalt pole enam isu kõike värsket ja rohelist kohe suhu pista, nagu oli kevadel. Seetõttu on jäänud järjest rohkem tomateid ka lauale järele. Kõige tänuväärsem on tomat panna purki, kuna talvel on ka vaja süüa teha (üllatus onje). Poest ostetud konserveeritud tomatid on nii toore maiguga, et ajavad mind alatasa kõrvetama. Kodu-tehtud tomatipasta ei ole siiani veel kordagi ajanud. Kui ei ole tomatipasta soovi, vaid isutab tomatimahla järgi, siis tuleb seda "supikest" lihtsalt vähem keeta ja voila.
PS! Jahtudes muutub tomat magusamaks, nii et suhkruga ei tasu liialdada (olen ise selle vea teinud).
PPS! Kuna ma olen nüüd aastaid seda pastat teinud, siis oleme leidnud parima tomatisordi, mis keeb paksuks ruttu ja jääb ilusa tummise punase värviga, selleks on tomatisort roma.

Vaja on:
12 kilo tomatit (võtsin majapidamises kõige suurema poti)
2-3 spl musta pipart
3-4 spl soola
4-5 spl suhkrut

Kõigepealt siis tomatid lõigata sektoriteks. Mina kasutan suurt kannmikserit, kuhu mahub korraga tükeldatult ja kokku surutult kaks kilo tomatit. 6 korda vuristan kõik tomatid püreeks ja valan potti. Alguses keeran pliidiplaadi kuumuse põhja, kui juba podiseb siis alandan poole peale. Siis on kõige kergem ülesanne, lihtsalt oodata :D. Eesmärk on lasta veel ära aurustuda, et jääks tihke konsistents. Ajaliselt ma ei oska öelda kaua läheb, oleneb kõik kogusest, potist, tomatisordist, millest iganes. Aegajalt tuleks segada, et põhja ei kõrbeks vms. Mina vahtu pealt ära ei korjanud.
Kui konsistents on paras, tuleks ära maitsestada ja panna purgid ahju 100 kraadi juurde sooja (kuumus tapab purgis ära kõik, mis võib ajada hoidise halvaks). Siis järjest võtad purgi, segu sisse, kaan tugevasti peale ja tagurpidi kuskile jahtuma.




Kui tahad teha mahla, siis samamoodi lased tomatid kannmikseris puruks ja paned keema. Kui segu on läbi keenud, võid ära maitsestada ja purki/pudelisse panna. Mahla tegemiseks kulub aega oluliselt vähem. Kui tegemist on esteediga, siis võib ka seemned ja nahad välja kurnata, kuid see on minu jaoks next level :).
Eriti hea on talvel teha oma tomatimahlast bloody mary kokteili.








Suhkur, must pipar, sool


Minul kulub tomatipastat peaaegu iga soolase toidu sisse, supid, pastad, pitsad, hautised, kastmed, kuhu iganes. Ma ei maitsesta seda tomatipastat teadlikult ühegi tugevamaitselise ürdiga, kuna ma tahan endale jätta võimalust toitu tehes tomatipastale igakord erinev nüanss anda.





100 kraadi























Kui endal tomateid pole aga isu on, siis mine aga turule, seal on palju armsaid tädikesi kes heameelega sulle oma ilusaid eestimaiseid tomateid müüvad :).










No comments:

Post a Comment