Recent Posts

Köögiviljad, Taimetoidud

Kapsasteik

Tore alternatiiv lihale, kes tahab kergemat kõhutäit või eelistabki taimsemat toitu. Tegemine on lihtne ja tooraine on odav. Praegusel ajal tegin seda säilituskapsast, suvisel ajal kindlasti värskest kapsast tehes on lõpptulemus pehmem, magusam ja kiirem. Maitsestasin täiesti klassikaliselt, et oleks kõik maitsed esitatud. Küüslauku soovitatakse ka alati panna, aga minul […]

Joogid ja smuutid, Taimetoidud

Lihtsad smuutid

Kui algab uus aasta, kaob kuidagi seaprae ja raskema toidu isu ära. Tahaks miskit kerget, tervislikku, maitsvat ja kiiret. Smuuti on see vastus. Meil on nutribullet, mis saab igapäev kõva vatti (sest meil 7 inimest kes smuutisi tahavad :D), purustab sügavkülmast kõik marjad ruttu ja tublisti – keskmiselt saab mul […]

Köögiviljad

Juustused rooskapsad

Rooskapsast nimetatakse tihti ka Brüsseli kapsaks, igatahes on ta nagu mini-kapsapeake. Minu arust on ta väga maitsev ja meie pere toidulaualt leiab teda palju. Olen teda ahjus niisama röstinud, kuid see retsept hõlmab ka inimeste üht lemmikuimat asja – juust. Tegin seda meie pere jõululauale lisandiks ja oldi meeldivalt üllatunud, […]

Köögiviljad, Supid ja puljongid

Sibulasupp

Üks populaarsemaid talupoja toite Prantsusmaalt, mina teda prantsuse sibulasupiks nimetada ei julge, sest tegin supi ikka oma tunde järgi. Supp koosnebki sibulast ja see maitse mida pikalt haudunud sibul annab, on täiesti uskumatu umami, mis paitab kõiki maitsemeeli. Täielik gurmeeroog – väga odava toorainega. Eriti hea kui kasvatad sibulaid ise, […]

Hoidised ja ürdid, Marjad

Pohlamoos – purki

Väga kange ja eheda maitsega moos, kuhu on lisatud täpselt parasjagu suhkrut (loe vähe), et oleks ideaalne hapukas lisand verivorsti juurde. Muidugi sobib ta ka kookide vahele või pannkookide peale. Ka röstsaia peal on ta väga hea. Moosi tegemine on lihtne, korjamine on tüütum, õnneks ma sain seekord kingituseks hunniku […]

Hoidised ja ürdid, Köögiviljad

Röstitud paprika määre

Kasvuhoones said valmis täitsa oma paprikad. Tegin neist ühe maitsva määrde, mis alguses tundus mulle soojalt suvalise letšo maitsega, aga tegelikult jahtudes ja pisut seistes, oli super hea intensiivne paprikane umami maitse. Maitsestuse saab igaüks ise valida, mina eriti peale soola ja suhkru ei lisanudki, natuke vürtsisegusid, peaasi et maitseainetega […]

Kodused toidud

Täidetud baklažaan

Kõige rohkem meeldib mulle süüa teha oma kodus kasvanud viljadest. Mul veab, sest Ema on mul taimelausuja ja saab väga hästi taimede kasvatamisega hakkama. Nüüd oli paras ports kavuhoones baklažaane, mille ma ahjus ära küpsetasin ja siis hakklihaga täitsin ja juustuga katsin. Köögivili ja liha juba omavahel koos, miskit värsket […]

Magusad toidud

Rabarberikrõbedik

Igal kevadel on paljudes peredes ood rabarberile, küll ta kasvab endal, küll naabrinaisel, küll vanaemal. Igatahes leiab ta tee meie lauale, paljudel juhtudel magusas vormis. Mina tegin seekord väga lihtsat krõbediku, kus hautasin natuke rabarberid ära, tegin purukatte, ahju ja valmis. Serveerida jäätise või isegi mul üks katsetus juhtus olema […]

Varia

Karulaugupesto

Kevadel korralik roheline-küüslaugune vitamiinipomm. Minu arust pestot pole võimalik valesti teha, paned loogilised asjad köögikombaini, lased peeneks, maitsed ja lisad juurde või jääd rahule. Igatahes siin üks retseptisoovitus, kuidas ma meie perele teda tegin, igatahes kiideti taevani.Koguseid ma ei oska isegi umbes panna, kõik käib tunde järgi ja kui palju […]

Taimetoidud, Varia

Oamääre

Super lihtne viis rikastada toidulauda taimse valguallikaga. Tegelikult võib seda määret või isegi hummust, teha kõikide kaunviljalistega, mis ainult endale meeldib. Mina kasutasin konserveeritud valgeid ube ja see määre valmis 5 minutiga. Ma maitsestasin teda suhteliselt julgelt ja isegi mu lapsed ei krimpsutanud nina ja sõid rõõmsalt. Miks veel ise […]

Kala ja mereannid

Kalavõie

Võib ka ehk nimetada leivakatteks või kalasalatiks. VÄGA mitmekülgne võie, sest saad teha ükskõik mis endale sobivast kalaliigist ja küpsetamisviisist. Mina kasutasin lihtsalt järelejäänud ahjukala, sest ma ei ole suur suitsutatud kala fänn. Kuna ma kasutasin lõhe kala, siis ta on väga rammus ja seda tasakaalustavad pärlsibulad, mis annavad krõmpsu, […]

Kana, Kodused toidud, Köögiviljad

Kana-köögiviljavardad

Kiiresti valmiv ja vahva süüa. Kindlasti sobivad ka kevadel-suvel hästi grillilauale. Mina kasutasin kuumaõhtufritüüri, kus jäi kana mahlane ja köögiviljad mõnusad. Olenevalt kanatükkide suurusest, kuid vardaid saab 7-8 tk. Parimad on muidugi metallist vardad, mis muutuvad ise kuumaks ja siis küpsetavad ka toidu seest ära, aga puidust vardad olid ainsad […]

Köögiviljad, Pitsa ja pasta, Taimetoidud

Röstitud baklažaan + Pasta alla Norma

Minu arust röstitult on kõik köögiviljad parimad. Kasutasin kuumaõhufritüüri, kuhu ei ole tarvis lisada palju rasvainet, seega köögivilja enda mahlakus ja maitse jäävad alles. Kui baklažaan röstitud, siis leidsin toreda sitsiilia retsepti, baklažaani tükid tomatikastmes ja serveeritud ükskõik millise pastasordiga. Ütleme nii, et minu täielik uus lihavaba lemmiktoit!! Teised pereliikmed […]

Kana, Kodused toidud, Köögiviljad

Liblik-kana + ahjuköögiviljad

Kuidas kiirendada kana küpsemist ahjus ja saada ühtlasemalt mahlane liha? Tuleb lõigata kana “liblikaks” ehk eemaldada selgroog. Seda saab teha täitsa tavaliste köögikääridega (ma teen nende oranžide fiskarsitega), kuluvad muidugi ära ka suuremad käärid :D. Lisasin kanale ka ürdivõi, mille toppisin naha alla ja et ei läheks kanamahlad ja ürdivõi […]

Magusad toidud, Taimetoidud, Varia

Troopiline üleööpuder

Ehk siis kaerahelbed on seisnud öö läbi mangopüree ja kookospiima segus. Kõlab nagu troopika, sest ilmad on kuumad ja kuidagi paslik on siis selliseid vilju süüa. Kuid seda üleööputru saab vabalt ka teha kodustest viljadest-marjadest. Tegemine on imelihtne – õhtul segad kokku ja hommikul on valmis söök kohe võtta. Võib […]